Do góry

Desery Przepis na:

Francuskie rogaliki z czekoladą

Francuskie rogaliki z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Francuskie rogaliki z czekoladą"

Składniki

  • płat ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego)
  • jajko
  • tabliczka czekolady albo krem czekoladowy
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru pudru
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i dzielimy na trójkąty. Z płata powinno wyjść 6 rogalików, a jeśli wytniemy mniejsze, to oczywiście więcej. U podstawy każdego trójkąta kładziemy 2–3 kostki czekolady albo 1–2 łyżki kremu czekoladowego i zwijamy rogaliki.

  2. Jajko dokładnie roztrzepujemy. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i każde smarujemy jajkiem, najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka. Pieczemy ok. 20 minut w 200oC, na złoty kolor.

  3. Orzechy włoskie prażymy na patelni bez tłuszczu, studzimy i bardzo drobno siekamy. Mieszamy z cukrem pudrem i obficie posypujemy jeszcze ciepłe, ale nie gorące rogaliki.

  4. Czas przygotowania 30 minut. Cena sztuki ok. 1,30 zł

  5. Wartość odżywcza sztuki 353 kcal Białko 7 g/Tłuszcz 24 g/Węglowodany 27 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń