Do góry

Przekąski Przepis na:

Galareta wieprzowa - świnka

Galareta wieprzowa - świnka

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3538

Dodano:

Odsłon: 29321

Galareta świnka to moja propozycja na zabawne i ładne podanie tradycyjnej galarety wieprzowej. Niestety podczas wyciągania ,,wieprzków" z butelki urwałam im ryjki, ale myślę, że i tak efekt końcowy wyszedł świetny :) Danie jest pracochłonne, ale cieszy oczy. Świnki zagościły u mnie na swojskim stole, który przygotowałam na imprezę urodzinową mojego męża

Składniki

  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 golonka wieprzowa (przednia)
  • 40 dag żeberek
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 łyżki żelatyny
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • drobiowa wędlina w plastrach
  • oliwki
  • goździki
  • 1 butelka 1,5 l
  • 1 butelka 0,5 l
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Galaretę przygotowujemy ok 2 dni przed podaniem. Nóżki wieprzowe i golonkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok 1 godz. - mięso się dokładnie oczyści. Po godzinie mięso przelewamy jeszcze raz zimną wodą, wstawiamy do garnka w taki sposób, aby mięso było blisko siebie (najlepiej, aby było ściśnięte) i zalewamy wodą tak, by w całości je przykryć. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.

  2. Mięso na galaretę gotujemy ok 3 godzin na bardzo małym ogniu, co jakiś czas ściągamy z wierzchu szumowiny. Po 2 godzinach gotowania dodajemy żeberka.

  3. Ugotowane, miękkie mięso oddzielamy od kości i kroimy na drobne kawałki. Wodę przecedzamy przez sitko w celu pozbycia się kulek ziela angielskiego i liści laurowych. Do wody z gotowania dodajemy pokrojone mięso, oraz rozpuszczoną żelatynę. Doprawiamy do smaku wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

  4. Do butelek (najlepiej przez lejek) wlewamy wodę z mięsem - butelki musimy zapełnić po samą nakrętkę! W pozycji leżącej chowamy do lodówki na 2 dni.

  5. Galaretę przed podaniem trzeba wyciągnąć z butelek - i tu mogą zacząć się schodki. Butelkę należy naciąć wzdłuż (od wieczka aż po sam koniec), a następnie w paru miejsach wszerz. Świnkę razem z ponacinaną butelką przekładamy na talerz i dopiero delikatnie pozbywamy się butelki. Ja do mojej świnki dodałam za mało żelatyny, dlatego odpadły mi ryjki :)

  6. Świnkę dekorujemy oliwkami i szynką. Podajemy z octem lub sokiem z cytryny.


    SMACZNEGO :-)

  7. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysiaz 16 kwietnia 2015 chore to jest życie sprzeczne z naturą :-)

Znam wielu pseudo weganów, którzy po kątach wpierniczają kurczaki :)
Poza tym... nie gotuję dla weganów, więc po co te spinki? Czy ja komentuję Wasze papierowe, wymyślane na siłę jedzenie? WIelcy obrońcy praw zwierząt się znaleźli, a o szacunku do ludzi już dawno zapomnieli...

Pozdrawiam!

41 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

VeganLady 16 kwietnia 2015 To jest chore a nie zabawne...co jest zabawnego w zjadaniu ciala martwej swini w ksztalcie swini? To jest obrzydliwe! Go vegan,skonczcie meczyc te biedne zwierzeta...

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 16 kwietnia 2015 Bardzo smaczna galareta, a prezentacja przewspaniała! Słodkie są te świnki :D

26 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 16 kwietnia 2015 Dodaj jeszcze jedną nóżkę (nóżki porozcinaj), dołóż ze 2 godziny gotowania i spokojnie możesz zrezygnować z żelatyny. Pomysł podania - super. Odpowiedzi: 1 ▼

28 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 14 kwietnia 2015 akurat zrobiłam do miseczek, ale następna już z pewnością będzie w butelkach :))

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Patra1 13 kwietnia 2015 Ładne wyszły;) widziałam identyczny przepis już kiedyś na blogu Kuchnia Broni, ale nie odważyłam się wykonać:)

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń