Do góry

Dania główne Przepis na:

Galaretka agrestowa z nutą wanilii

Galaretka agrestowa z nutą wanilii

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Galaretka agrestowa z nutą wanilii"

Składniki

  • 1
  • 6 kg agrestu ? 1/2 kg cukru ? 1 laska wanilii ? 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego ? 300 ml cydru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Agrest umyj. Z 1,4 kg owoców w sokowirówce wyciśnij sok. Do rondla z grubym dnem wlej cydr. Dodaj sok z agrestu, cukier, laskę wanilii. Zamieszaj i gotuj 20 minut, zbierając tworzącą się pianę.

  2. Aby sprawdzić, czy galaretka jest dobra, połóż odrobinę na zimny talerzyk – gdy stężeje, zakończ gotowanie. Gdyby jednak rozpływała się, gotuj dalej.

  3. Wyjmij laskę wanilii, a resztę przecedź przez gęste sito. Ponownie doprowadź do wrzenia. Pozostałe owoce umyj i przekrój na pół. Wrzuć do galaretki, dodaj kwasek i zagotuj.

  4. Gorącą galeretkę przełóż do wyparzonych słoików. Zamknij i obróć do góry dnem.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń