Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i banalnie prosta w wykonaniu tarta z rabarbarem. Do jej pieczenia nie potrzebna jest żadna specjalna foremka :)
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 443
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 129
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5519
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1103
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 437
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1204
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 443
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 129
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5519
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1103
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 437
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1204
Składniki
Rabarbar myjemy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszamy z brązowym cukrem i odstawiamy na godzinę, aby puścił sok, który później odlewamy. Mąkę, zimne masło, cukier puder i łyżkę wody zagniatamy na jednolite ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut (możemy sobie pomóc malakserem). Po tym czasie rozwałkowujemy cienko na papierze do pieczenia na placek o średnicy ok. 35 cm (nie musi być idealnie równe). Żółtko oddzielamy od białka i smarujemy nim środek placka a następnie wykładamy odsączony rabarbar zostawiając po ok. 5 cm pustego brzegu na około. Wolny brzeg ciasta zawijamy do środka tworząc nierównomierną tartę. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy odrobiną brązowego cukru. Tak przygotowane ciasto razem z papierem do pieczenia przenosimy na dużą blaszkę od piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut w 200 stopniach do uzyskania złotego koloru. Smacznego :)