Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i banalnie prosta w wykonaniu tarta z rabarbarem. Do jej pieczenia nie potrzebna jest żadna specjalna foremka :)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8949
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10552
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8949
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10552
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Rabarbar myjemy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszamy z brązowym cukrem i odstawiamy na godzinę, aby puścił sok, który później odlewamy. Mąkę, zimne masło, cukier puder i łyżkę wody zagniatamy na jednolite ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut (możemy sobie pomóc malakserem). Po tym czasie rozwałkowujemy cienko na papierze do pieczenia na placek o średnicy ok. 35 cm (nie musi być idealnie równe). Żółtko oddzielamy od białka i smarujemy nim środek placka a następnie wykładamy odsączony rabarbar zostawiając po ok. 5 cm pustego brzegu na około. Wolny brzeg ciasta zawijamy do środka tworząc nierównomierną tartę. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy odrobiną brązowego cukru. Tak przygotowane ciasto razem z papierem do pieczenia przenosimy na dużą blaszkę od piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut w 200 stopniach do uzyskania złotego koloru. Smacznego :)