Do góry

Dania główne Przepis na:

Gały z mięsem w sosie grzybowym

Gały z mięsem w sosie grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6709

Dodano:

Odsłon: 11877

Pikantne nadzienie mięsne w sosie z leśnych grzybów.

Składniki

  • ok.8 sztuk ziemniaków
  • 30 dkg. mielonego wołowego mięsa
  • 2 cebule
  • ok.2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • marchew, pietruszka, por
  • ok.30 dkg. grzybów leśnych mrożonych lub świeżych /w zależności od pory roku/
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku, majeranek, sól, pieprz i 2 łyżki natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • mały kubek śmietany
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować, wystudzić i zemleć w maszynce do mięsa.

  2. Z marchwi, pietruszki i pora ugotować wywar.

  3. Cebule pokroić w kostkę.Połowę zeszklić na niewielkiej ilości oliwy i dodać mielone mięso i pokrojoną drobno pietruszkę i pora z wywaru warzywnego. Marchew zostawić do sosu.Mięso dusić pod przykryciem ok.20 minut, podlewając wywarem warzywnym. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Nadzienie powinno być dość ostre w smaku.Odstawić z ognia i wystudzić.

  4. Z ziemniaków, mąki i jajka zagnieść ciasto jak na kopytka i pokroić na grube kawałki. Każdy kawałek rozgnieść na placki i nakładać mięsny farsz. Uformować kule i obtoczyć w mące. Gały gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut

  5. Drugą połowę posiekanej cebuli zeszklić na oliwie, dodać drobno pokrojone grzyby i dusić ok.30 minut. Dodać pokrojoną marchew z wywaru, natkę pietruszki, majeranek i do smaku sól i pieprz. Na koniec zaprawić śmietaną.

  6. Ugotowane gały wyjąć na talerz i polać grzybowym sosem. SMACZNEGO!

  7. Jeśli grzyby będą świeże, to najpierw trzeba je podgotować ok.20 minut, dopiero dusić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

taura 17 lutego 2012 super gały! Chciałam zrobić zwykłe kopytka, ale Twój przepis jest bardzo kuszący!

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 28 stycznia 2012 Gały to mi się wylały - jak je zobaczyłam,ale bym zjadła coś tak pysznego -)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 25 stycznia 2012 jesteście niesamowici, świetnie, że danie Wam się podoba , a w szczególności jej nazwa:))Uśmiałam się po pachy!

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 25 stycznia 2012 aż mi gały wylatały... takie apetyczne

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 25 stycznia 2012 Gały to mi na wierzch wyszły... rany, ale bym zjadła takie smaczności :) Z góry daje 5 i jak tylko zaopatrzę się w grzyby to wydobędę Twój przepis z ulubionych, bo tam właśnie wędruje.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń