Do góry

Desery Przepis na:

Gąsienica

Gąsienica

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 108

Dodano:

Odsłon: 37875

Z cyklu smaki dzieciństwa :) Przepis wygrzebany ze starego zeszytu mamy :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy, dodajemy cukier i ponownie ubijamy na sztywno. Dodajemy pół żółtek. Gdy będą rozmieszane dodajemy powoli wodę, potem olej, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.

  2. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Obie części wylewany do dwóch jednakowych form. (40x13) Piec w średnio nagrzanym piekarniku.

  3. MASA: Jedna szklankę mleka gotujemy z cukrem. Do drugiej dodajemy żółtko, cukier waniliowy i mąkę. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy resztę mleka z wcześniej wymieszanymi składnikami i gotujemy budyń. Gdy ostygnie ucieramy masło na gładką masę i po jednej łyżce dodajemy do niego wcześniej przygotowany budyń.

  4. Gdy ciasto ostygnie, kroimy go na kanapki. Każdą kanapkę smarujemy masą i na przemian układamy raz jasną, raz ciemną kromkę.

  5. Ciasto można polać czekoladą i posypać migdałami. Pyszności :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Biedroneczka 04 kwietnia 2011 U nas to jest "metrowiec". Robi się do tego polewę czekoladową i posypuje kokosem, a do kremu też dodaje się kokos.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 12 stycznia 2011 Ja znam to ciasto jako "Metrowiec". Zaciekawiła mnie propozycja Agi32. Ciasto godne polecenia.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

krejzolkaa 19 listopada 2010 Moja mama zawsze robi to ciasto i u mnie mówi się na nie "Tasiemiec" :)
Jest przepyszne,samkuje jak tort,tylko że nie ma jego wyglądu:)
Polecam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dobew 08 października 2010 Też TAK pomyślałam, że można przed przełożeniem masą pokroić ciasto wzdłuż a potem już jako porcje - w poprzek, ale nie byłam pewna czy będzie taki ładny efekt. Piękne dzięki ! Pozdrawiam !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aga32 07 października 2010 Polecam wersję cytrusową-do jasnego dodaję skórkę otartą z cytryny,a do kremu dodaję olejek pomarańczowy.
Zawsze to jakaś odmiana:)))










;

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lychas77 07 października 2010 ja mam ten przepis u mnie jako METROWIEC, ale popieram propagowanie i polecam goraco !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

haber 07 października 2010 Żeby uzyskać taki efekt jak na przednim kawałku ciasta można zrobić dwojako: 1.poskładane ciasto z kromek kroić ukośnie;
2. kromki kroić wzdłuż ciasta i sładać długie kromki a potem kroić ciast o w poprzek :)
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mniamu 07 października 2010 ...po prostu ciasto kroimy na skos i wtedy wychodzą piękne pionowe pasy...też znam ten przepis...pyszności :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

haber 07 października 2010 Ciasto kroi sie na ukos.Na zdjęciu na wprost widać już ukrojony kawałek ciasta i dlatego są pionowe paski.ale dalej widac że składa się go z kromek ,a pomiędzy kromkami jest krem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dobew 07 października 2010 Kroić na kromki ? a jak powstaje ten efekt pasków pionowych? czegoś chyba nie kumam, a chciałabym.
Podpowiedz, proszę !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń