Do góry

Dania główne Przepis na:

Gnocchi z pieczarkami

Gnocchi z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4209

Dodano:

Odsłon: 7683

Szybki i smaczny obiad - gniocchi (kluseczki ziemniaczane, coś w rodzaju naszych kopytek) z sosem pieczarkowo - śmietanowym

Składniki

  • gniocchi (lub gruby makaron lub kopytka) - 1 opakowanie
  • pieczarki - 25 -30 dag
  • cebula - 1 duża
  • czosnek - 2 ząbki
  • zielona cebulka - pół pęczka
  • ser żółty (ja użyłem oscypka, ale może być parmezan lub pecorino)
  • oliwa - 3 - 4 łyżki
  • śmietanka słodka 18% - 250 ml
  • bazylia - kilka listków lub łyżeczka suszonej
  • oregano - kilka gałązek lub pół łyżeczki suszonego
  • sól, pieprz - do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczarki pokrój w ćwiartki (lub, jeżeli duże w mniejsze kawałki). Cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć i posiekaj.
    Na patelni rozgrzej oliwę,zeszklij cebulę i dołóż pieczarki. Smaż chwilę na dużym ogniu, uważając,aby cebula się nie przypaliła. Dodaj czosnek i przyprawy (nie sól!). Dolej kilka łyżek wody i duś na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Kiedy pieczarki będą miękkie dolej śmietankę i dopraw do smaku. Duś bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.

  2. Gniocchi ugotuj w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
    Wyłóż na talerz, polej sosem, udekoruj posiekaną zieloną cebulką i posyp serem.
    Podawaj z białym (lub czerwonym) winem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń