Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki

Gołąbki

Autor: Ewus71

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 3281

Dodano: 29.07.2014

Odsłon: 9470

Tradycyjne , dość łatwe wbrew pozorom do przygotowania gołąbki w młodej kapuście z tartymi warzywami

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 woreczki ryżu (nie parboiled)
  • 3 marchewki
  • 1/2 selery
  • 1 pietruszka
  • Przyprawy -sol ,vegeta ,delikat czerwony ,pieprz
  • Można dodać posiekanej zielonej pietruszki (według uznania)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę ,całą główkę gotujemy 10 minut aby zmiękły liście i można z nich było formować gołąbki (młodą 10 minut a starą z 30 minut)
    Do mięsa mielonego dodajemy ,startą marchew ,pietruszkę ,selere przyprawy i ugotowany według przepisu na kartoniku ryż .
    Wszystko razem mieszamy formujemy w kształcie kotleta mielonego
    Zawijamy w obgotowane liście

  2. Dno garnka można wyłożyć liścmi od kapusty i na nich układać gołąbki
    lub na foli aluminiowej
    Zalać bulionem z 1 kostki (zalezy ile sztuk gotujemy ,z tej porcji wyszło 14 sztuk dużych) Na, każdego gołąbka kładę po plasterku masła są smaczniejsze
    Gotujemy 15-20 minut
    Podajemy z sosem pomidorowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 29 lipca 2014 Przepyszne! Uwielbiam takie gołąbki z młodej kapusty, choć przyznam szczerze, że z tartą marchewką w środku jeszcze nie jadłam, a na pewno spróbuję. Ewuś, narobiłaś mi wielkiego smaku :)

30 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń