Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gołąbki na marchewkowym posłaniu"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 599
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 599
Składniki
Z kapusty zdejmij wierzchnie, brzydkie liście. Następnie obgotuj główkę przez 3 min w osolonej wodzie. Delikatnie oddziel z niej 8 liści. Schłodź. Bułkę namocz w mleku. Cebule obierz. Jedną posiekaj, drugą pokrój w krążki. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
Z liści kapusty ostrożnie zetnij grubą, środkową żyłkę. Bułkę odciśnij. Do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę, bułkę oraz jajko i natkę pietruszki. Dopraw na pikantnie solą, pieprzem i mieloną papryką, dokładnie wymieszaj.
Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę pokrojoną w krążki. Dodaj marchewki. Smaż kilka minut, przełóż do dużego garnka. Porcje mięsnego farszu nałóż na środek każdego liścia kapusty, ciasno zwiń. Gołąbki zwiąż ew. bawełnianą nitką, by nie rozpadły się w czasie gotowania. Ułóż je w garnku na marchewkach. Podlej bulionem. Zagotuj, mniejsz ogień i duś 40 min.
Najczęściej przyrządzasz tradycyjne gołąbki z mięsem? Wypróbuj inne farsze, które odmienią danie! Oto dwa nasze pomysły na sycące, aromatyczne i smakowite nadzienia.
Z zieloną soczewicą. 30 dag soczewicy opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin. Zmień wodę, dodaj sól i ugotuj na miękko. Przestudzoną rozgnieć widelcem. Dodaj posiekaną, zeszkloną na maśle cebulę z czosnkiem. Przypraw posiekaną kolendrą, startym imbirem oraz solą i pieprzem.
Z ryżem. Oczyść i posiekaj: 1 czerwoną paprykę, 1 cebulę oraz 2 pomidory bez pestek. Wszystko podsmaż na oliwie. Wymieszaj z ugotowanym ryżem i posiekaną natką. Przypraw.Źródło: Tina