Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki w młodej kapuście

Gołąbki w młodej kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 1691

Dodano:

Odsłon: 5879

Gołąbki z farszem z kaszy jęczmiennej, ryżu i mięsa

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • ok 70 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 torebki kaszy jęczmiennej wiejskiej ( po 100 g )
  • 1 torebka ryzu ( po 100 g)
  • 15 dkg boczku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 łyzki przecieru pomidorowego
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy około 15 minut w lekko osolonej wodzie. Odsączamy i wysypujemy z woreczka do miski.

  2. Tak samo postępujemy z ryżem.

  3. Mięso mielimy

  4. Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy aż puści tłuszcz i dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy aż do zeszklenia cebuli.

  5. Ostudzoną kaszę i ryż mieszamy z mięsem oraz boczkiem z cebulą, doprawiając solą i pieprzem.

  6. Z kapusty ściągamy pojedyncze liście i każdy pojedynczo blanszujemy w gotującej się wodzie, aż lekko zmięknie (około 1 minuty).

  7. Z przestudzonych liści ścinamy grube części i zawijamy w nie po porcji farszu. Końce liści podwijamy pod spód

  8. Gołąbki układamy ściśle w garnku, którego dno wyłozone zostało liściem kapusty

  9. Całość zalewamy zalewą przygotowaną z wody, kostki i przecieru. Gotujemy ok 1 godziny

  10. Podajemy z sosem pomidorowym lub pieczarkowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 30 czerwca 2013 Mmm, uwielbiam,wygladaja an b.mniamusne!!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń