Do góry

Dania główne Przepis na:

Golabki z kasza gryczana

Golabki z kasza gryczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 73

Dodano:

Odsłon: 2420

Pyszne na obiad i nie tylko:)

Składniki

  • Nieduza glowka kapusty wloskiej
  • kasza gryczana, 100g
  • wedzony boczek, 100g
  • marchewka, 2-3
  • cebula, 1
  • olej, lyzka
  • szklanka bulionu(moze byc z kostki)
  • sol,pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z kapusty wyciac glab. W duzym garnku zagotowac wode. Zanurzyc w niej kapuste i chwile gotowac. Wyjac,osaczyc. Odciac z glowki liscie(jezeli dalsze nie beda dobrze sie rozdzielaly,ponownie wlozyc kapuste do wrzatku).

  2. Kasze gotowac 10 minut w osolonej wodzie,odcedzic.Boczek pokroic w kostke. Podsmazyc,zdjac z patelni. Marchewki obrac,umyc i pokroic w kostke. Cebule obrac i posiekac. Do tluszczu wytopionego ze smazenia boczku wlac olej,podgrzac. Wrzucic cebule i marchewke. Chwile smazyc, wymieszac z kasza, dodac boczek. Doprawic do smaku sola i pieprzem.

  3. Na kazdym lisciu ukladac po porcji farszu. Brzegi lisci zawinac do srodka, a nastepnie calosc mocno zrolowac. Roladki ulozyc w garnku, zalac bulionem. Dusic pod przykryciem ok. 45 minut na malym ogniu. Podawac z wieprzowina duszona z pieczarkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dcecylia 01 grudnia 2010 Dzieki za przepis. Jestem pod wrazeniem, bo widze dobre skladniki.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń