Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem

Przepis dnia 2014-11-01
Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 942 Ocena: 24586

Dodano:

Odsłon: 27735

Propozycja na delikatne, lżejsze od klasycznych, ale równie smaczne gołąbki. Wersja z kaszą jaglaną i mięsem drobiowym oraz nutą oregano i tymianku jest bardzo aromatyczna, pożywna i zdrowa. Serdecznie polecam :)

Składniki

  • 1 średniej wielkości główka włoskiej kapusty
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 500 - 600 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz cayenne
  • 1 mały pęczek świeżego oregano
  • suszony tymianek
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • bulion warzywny lub drobiowy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z główki kapusty wycinamy głąb i parzymy liście w lekko osolonej wodzie.

    Kaszę jaglaną prażymy i studzimy, a następnie płuczemy ją w gorącej wodzie (oba zabiegi wykonujemy po to, aby pozbyć się ewentualnej goryczki oraz uniknąć sklejania się kaszy).

    Wypłukaną kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła w proporcji : 1 część kaszy do 2 części wody.

    Umyte i osuszone piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa.

    Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.

  2. Do miski dodajemy ugotowaną kaszę, zmielone mięso kurczaka, podsmażoną cebulkę, posiekane świeże liście oregano, suszony tymianek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz doprawiamy solą, pieprzem cayenne i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Następnie przystępujemy do zawijania.

    Na liście pozbawione grubszej części, układamy porcję farszu i odpowiednio zawijamy.

    Na dnie szybkowaru* układamy liście kapusty, a na nich uformowane gołąbki. Całość również przykrywamy liściem kapusty i zalewamy ulubionym bulionem**.
    Gołąbki dusimy około 15 minut, licząc od momentu parowania z gwizdka szybkowaru.

    * Jeśli nie posiadamy szybkowaru, gołąbki możemy dusić również w odpowiednim garnku lub upiec je w piekarniku.

    ** Bulion możemy także wymieszać z przecierem pomidorowym.

    Gołąbki podajemy z przecierem pomidorowym, sosem czosnkowym lub innym ulubionym :)

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 24 lipca 2016 Często w "dobie kartkowych przydziałów" robiłam gołąbki z kaszy jaglanej czy gryczanej z grzybami, jak nie miałam "prawdziwych" grzybów to robiłam z pieczarkami.Do tego sosik grzybowy.PYCHA. To były tak zwane "gołąbki jarskie" dziś w sprzedaży (spotkałam!)nazywają się "wega" Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosynka 01 listopada 2014 Kiedys jadlam takie, ale bez miesa (to byl czas postu przed Wielkanoca) z sama kasza jaglana, polane czyms w rodzaju sosu - roztloczony z sola czasnek, woda i olej. Pycha, bardzo smakowaly. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

luna76 01 listopada 2014 bardzo fajny przepis, takich nie jadłam :) Zapisuję sobie :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 27 października 2014 Dziękuję Wam Kochani za miłe słowa. W takiej wersji również robiłam pierwszy raz, choć kocham te tradycyjne - "babcine" :) Ich smak mnie zaskoczył bardzo pozytywnie. To prawda są świetnym zamiennikiem klasyki dla osób dbających o linię ;D Pozdrawiam Was serdecznie :) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 października 2014 Gołąbki moje ulubione,w takim wydaniu nie jadłem ,to raczej dietetyczne dla Pań dbających o linię:)
Ale warto zaryzykować i spróbować,wyglądają baaardzo smacznie:)
pozdrawiam:0

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 27 października 2014 Apetyczne te twoje gołabki,nie jadłam jeszcz takich,pozdrawiam:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 października 2014 Bardzo ciekawy pomysł na ,,gołąbki" :-)Na zdjęciu wyglądają bardzo smacznie, a czytając Twój przepis jestem pewna, że są bardzo aromatyczne, delikatne i pyszne :-). Pozdrawiam serdecznie :-).

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 27 października 2014 Nigdy ,nie jadłam takich gołąbków ale z przepisu wynika ze są bardzo smaczne ..Bardzo apetycznie, wyglądają z przepisu skorzystam wkrótce.Świetny ,pomysł na gołąbki ....
Pysznie się prezentują ,oj pysznie
Mniam ...zjadłabym ,zjadałabym .....
...Pozdrawiam ...

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń