Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z kuskusem w kapuście pekińskiej

Gołąbki z kuskusem w kapuście pekińskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 149

Dodano:

Odsłon: 2066

Cały wczorajszy dzień myślałam co zrobić z pieczarkami. Myślałam, myślałam i wymyśliłam. Wyszło na prawdę smacznie.

Składniki

  • Kapusta pekińska ok 1,5 kg
  • Kasza kuskus 200g
  • Pieczarki 0,5kg
  • Brokuł 0,5 szt
  • Cebula 1 duża
  • Natka pietruszki wg uznania
  • Kostki rosołowe 2 szt
  • Sól pieprz
  • Olej
  • Sos:
  • Puszka pomidorów całych
  • Śmietana 30% 100ml
  • Sól pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kuskus zalać bulionem, tak aby płynu było o ok 0,5 cm więcej niż kaszy.
    Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać do niej drobno pokrojone pieczarki i dusić do momentu odparowania niemal całego płynu.
    Brokuła podzielić na maleńkie różyczki, lekko posolić, zalać wrzątkiem i gotować ok 2-3 min. Po tym czasie odcedzić.
    Połączyć kuskus z pieczarkami, brokułem i natką pietruszki drobno posiekana. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

  2. W dużym garnku zagotować wodę. Z kapusty odrywać ostrożnie kolejne liście i zanurzać na ok. 1-2 min we wrzątku. Z przygotowanych liści odciąć dolną, najgrubszą część oraz włókna.
    Na liściu ułożyć farsz i zawijać jak tradycyjne gołąbki.
    Na dnie naczynia położyć liście kapusty, na nich układać ściśle gołąbki. Jeśli w naczyniu układamy więcej warstw gołąbków, to każdą oddzielamy liśćmi. Na wierzch również układamy liście.
    Gołąbki zalewamy bulionem do ok 2/3 wysokości naczynia, następnie przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika na ok 40 min.

  3. Sos:
    Pomidory z puszki przelać do garnka. Gotować na małym ogniu ok 15-20 min, tak aby pomidory się rozpadły a powstały sos lekko odparował. Następnie dodać śmietanę cały czas mieszając. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

  4. Gotowe gołąbki przełożyć na talerze i polać sosem.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń