Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z makaronem bez zawijania

Gołąbki z makaronem bez zawijania

Autor:

Przepisów i artykułów: 2092 Ocena: 46849

Dodano:

Odsłon: 10795

Przeważnie jest tak ,że podczas gotowania zostają nam różne składniki. Tak też było i w tym przypadku. Zostało sporo ugotowanego makaronu ,mięso z pieczenia i z gotowania ,kapusta pekińska ,trzeba było to wykorzystać. Tak powstał ten oto przepis na gołąbki z makaronu ,kapusty pekińskiej z mięsem z cielęciny i drobiu. Oczywiście można je przygotować z mięsa surowego ,wydłużamy wtedy nieco czas zapiekania. Polecamy ,wyszło pysznie. Tak jak lubimy ,bez marnotrawienia produktów.

Składniki

  • szklanka drobnego makaronu (typu zacierki lub w kształcie ryżu)
  • 3 jajka
  • 300 g pieczonej cielęciny (może też być surowa)
  • 300 g ugotowanego mięsa drobiowego (ewentualnie surowe)
  • bułka tarta
  • pęczek koperku
  • duża cebula
  • 500-600 g kapusty pekińskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól ,pieprz
  • Sos beszamelowy:
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • mielona gałka muszkatołowa
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente.
    Mięso mielimy na średnich oczkach razem z cebulą. Kapustę i koperek siekamy.
    Makaron ,kapustę ,koperek ,mięso z cebulą mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,jajkami i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy gołąbki. Podsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu i przekładamy do brytfanki.

    W rondelku rozpuszczamy masło ,dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Cienkim strumieniem wlewamy mleko ,cały czas mieszamy ,aż sos zrobi się gęsty. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i gałką muszkatołową.

    Tak przygotowanym sosem zalewamy gołąbki ,brytfankę zakrywamy i pieczemy 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 12 sierpnia 2016 Jak zwykle, smacznie i pomysłowo, choć ciśnie mi się pytanie, ile jest gołąbka w gołąbku?:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 06 marca 2015 Fajny pomysł. Uwielbiam takie przepisy :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 05 marca 2015 Jak zwykle pomysłowo, a że smacznie to wiem.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biurwa 05 marca 2015 Bardzo ciekawy pomysł, tylko czy są to jeszcze gołąbki... no i zastawiam się czy 40 minut pieczenia to nie za długo, przecież wszystko masz już ugotowane? Pozdrawiam ;) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 05 marca 2015 genialny i smaczny pomysł na "recykling" produktów :-) :-* Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 05 marca 2015 Oryginalny, świetny i bardzo smaczny pomysł :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń