Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z ryżem.

Gołąbki z ryżem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1100 Ocena: 11940

Dodano:

Odsłon: 14305

Gołąbki z białej kapusty i farszu mięsnego z ryżem. Przepis jest na 37 dużych gołąbków.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmujemy sparzone liście, oraz 4-5 liści do przykrycia gołąbków, pozostałą część kapusty kroimy i układamy na dno garnka. W między czasie nastawiamy wodę w której będziemy gotować wywar do zalania gołąbków. Podczas gotowania dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową (swojską), lubczyk, natkę pietruszki, sól, pieprz.

  2. Zmielone z czosnkiem mięso wraz z ugotowanym ryżem i przyprawami, sól, pieprz i majeranek, wyrabiamy na farsz.

  3. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty.

  4. Uformowane gołąbki. Z podanego przepisu wyszło 37 dużych gołąbków.

  5. Na dno garnka układamy pokrojoną wcześniej kapustę. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem do którego dodaliśmy również koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1 godzinę do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba. Odlewamy potrzebną ilość wywaru do zrobienia sosu, zagotowujemy, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną.

  6. Gołąbki podajemy polane sosem, udekorowane gałązkami świeżego kopru. Ostudzone gołąbki z wywarem możemy również zamrozić w pojemniku.

  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchniakolorublond 05 lutego Co jak co, ale gołąbki to ja uwielbiam :)))

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń