Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonka w piwie

Golonka w piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Golonka w piwie"

Składniki

  • 4 małe golonki wieprzowe
  • 1/2 l piwa
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • majeranek
  • 4 ząbki czosnku
  • słodka czerwona papryka
  • 3 liście laurowe
  • 4 owoce ziela angielskiego
  • 3 owoce jałowca
  • olej
  • ziemniaki gotowane
  • warzywa do dekoracji
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyj golonkę. Natnij skórkę, natrzyj marynatą z soli, pieprzu, majeranku, czosnku, słodkiej papryki i miodu. Odstaw na noc. Obsmaż na oleju z każdej strony.

  2. Do gęsiarki lub dużego naczynia żaroodpornego przełóż golonki, pokrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca. Całość zalej piwem.

  3. Naczynie przykryj, piecz w 180°C przez 1,5 godziny, odkryj i piecz bez przykrycia pół godziny. Jeśli mięso mocno się przypieka, nakryj. Podawaj na półmisku z ziemniakami i świeżymi warzywami.

  4. CZAS: około 3 godzin

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń