Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Planujemy wspólny wieczór przed telewizorem, bo zapowiada się super mecz piłkarski. Jednocześnie zaczyna się intensywne główkowanie na temat przekąsek na tę okoliczność, tzw. przekąsek meczowych. Przecież nie usiądziemy ot tak, nie mając nic na ząb, skupić by się nie można. Do głowy przychodzą Wam teraz pewnie chipsy, orzeszki solone, paluszki... i nie mylicie się, ponieważ często właśnie takie żarełko sobie fundujemy przy tej okazji. Jednak nie tym razem, teraz nadszedł czas na super przekąskę warzywną, czyli różyczki kalafiora panierowane w bułce tartej. Jak ja uwielbiam wszystko co panierowane... A te mini kalafiorki to już chyba najbardziej, chociaż może wygrywa z nimi ser żółty w panierce. Tak czy siak zapraszam na kalafiora i mecz jeśli lubicie mecze.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 279
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 279
Składniki
Kalafiora pozbawiamy liści, myjemy, dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Różyczki kalafiora wrzucamy do wrzątku, gotujemy 3 minuty. Po tym czasie kalafiora odcedzamy, pozostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy trzy miski lub trzy głębokie talerze. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, do drugiego bułkę tartą a w trzecim roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli. Wystudzone różyczki kalafiora obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na głębokim tłuszczu, to znaczy że oleju musi być dużo, aby sięgał mniej więcej do połowy wysokości opanierowanej, smażonej różyczki kalafiora. Naszą przekąskę smażymy na rumiano, osączamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy ze świeżą rukolą.
Smacznego.