Do góry

Śniadania Przepis na:

Granola z jabłkiem

Granola z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1899

Dodano:

Odsłon: 502

Granola z orzechami i jabłkiem na początek jesieni.

Składniki

  • 150g płatków owsianych
  • 150g płatków żytnich
  • 50g orzechów laskowych
  • 75g płatków migdałowych
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżki naturalnego płynnego miodu (u mnie lipowy)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

  2. Orzechy laskowe przekrajamy na połówki.
    Do dużej michy wsypujemy płatki owsiane oraz żytnie, orzechy, płatki migdałów, słonecznik i sezam. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie dorzucamy do miski. Na koniec dolewamy miód oraz olej i starannie łączymy wszystko tak, aby składniki sypkie były otoczone miodem, a wiórki jabłkowe równomiernie rozłożone wśród płatków. Jabłko, które przeznaczamy do przygotowania tej granoli powinno być twarde, soczyste i niezbyt słodkie (polecam odmianę Gloster lub Champion).

  3. Gotową mieszankę przekładamy na blachę i rozkładamy na niej równomiernie, aby równo się piekła. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Co 10 minut otwieramy piekarnik i mieszamy granolę, aby się nie przypaliła. Po upieczeniu, zostawiamy na blasze do całkowitego wystygnięcia, powinna być aromatyczna i zupełnie sucha. Przekładamy do słoja i zajadamy z jogurtem, mlekiem lub gęstymi sokami i owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 02 października 2015 <3 Super! dla mnie miód lipowy jest najlepsiejszy <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń