Do góry

Dodatki Przepis na:

Grillowane ziemniaki

Grillowane ziemniaki

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 244 Ocena: 2085

Dodano: 17.06.2017

Odsłon: 524

Ziemniaki to idealny dodatek do grillowanych mięs. Już same w sobie są pyszne, ale jeśli je zamarynujecie staną się oryginalnym i ciekawym daniem z grilla. Spróbujcie koniecznie!

Składniki

  • 2 kg małych młodych ziemniaków
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • dwie gałązki świeżego rozmarynu (można zastąpić 2 łyżeczkami suszonego)
  • gałązka szałwii
  • około 150 ml dobrej oliwy z oliwek
  • dwa ząbki czosnku
  • Sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki w mundurkach porządnie myjemy. Wrzucamy je do miski i dodajemy paprykę wędzoną, paprykę ostrą, czosnek granulowany, sól. Dokładnie mieszamy. Następnie siekamy nasze zioła i dorzucamy do ziemniaków. Czosnku nie obieramy, tylko każdy ząbek dzielimy na pół i dorzucamy do miski. Wszystko polewamy oliwą, dobrze mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na około 6 godzin do lodówki.

  2. Układamy je na dobrze rozgrzanym grillu. Czas grillowania zależy od mocy grilla i wielkości ziemniaków. Będą gotowe kiedy ich skórka zrobi się chrupiąca, a w środku będą miękkie i upieczone.
    Podajemy od razu po upieczeniu, najlepiej w towarzystwie mięsa i masła (np. czosnkowego)

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń