Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowe "cukierki"

Grillowe cukierki

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 234

Dodano:

Odsłon: 3986

Szybko, łatwo, smacznie!

Składniki

  • duża pieczarka, 1 na osobę
  • fasolka szparagowa (najlepsza zielona), 1/4 kg
  • ziemniaki, ok. 3 szt.
  • papryka żółta lub czerwona, 1 szt.
  • kiełabaska lub boczek wędzony, wg uznania - wystarczy jedana laska zwyczajnej
  • inne warzywa według własnego pomysłu
  • obowiązkowo cebula, 1 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • przyprawy (np. sól, pieprz, lubczyk, bazylia, oregano itp. co kto lubi)., mieszanka
  • masło lub olej (masełko jest smaczniejsze)
  • folia aluminiowa do pieczenia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować pieczarkę jak miseczkę.
    Pozostałe składniki pokroić na niewielką kostkę (ok. 0,5 cm). Wymieszać, dosmaczyć (można każdy składnik umieścić w osobnej misce, aby w każdej porcji było takie samo nadzienie - wtedy należy "dosmaczyć" przy zawijaniu).

    Pieczarki umieścić na kwadratach folii aluminiowej, nakładać do nich farsz (lub po kolei wszystkie składniki), ewentualnie dosmaczyć ( pamiętać, żeby za dużo nie nakładać (ok. 1 łyżki - inaczej folia pęknie przy zawijaniu).
    Na wierzch położyć ok. 1/4 łyżeczki masła lub skropić olejem.

  2. Pieczarki z farszem delikatnie opatulić w folię aluminiową.
    Położyć na kratce średnio rozgrzanego grilla (nie może być ognia, węgielki się tylko żarzą). Piec, obracając wokół osi, ok. 1 godz.

  3. Takim farszem można też naziewać paprykę,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Hesia 21 września 2010 Tak nazwał tę potrawę mój małżonek. I tak już zostało.
Pozdrowienia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchareczki 19 września 2010 Ciekawy przepis. Ale nazwa mnie zmyliła podobnie jak Toscę. Coś w tych pomyłkach jest.........Pozdrowienia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hesia 04 maja 2010 W składnikach trafił się błąd - przyprawy - powinno być bazylia a nie bazykuia. Za błąd przepraszam.
Hesia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 01 maja 2010 Już myślałam, że to będzie coś słodkiego...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń