Do góry

Dania główne Przepis na:

Grochówka

Grochówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2168

Dodano:

Odsłon: 12106

Jedna z moich ulubionych zup.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka z zimną wodą włożyć mięso w całości, zagotować. Zmniejszyć ogień, pozbyć się szumowin i dodać wypłukany na sicie oraz odsączony groch. Gotować pod przykryciem przez 45 - 50 minut. Pod koniec gotowania wywar posolić (około 1/2 - 2/3 łyżeczki).

  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, aby nie ściemniały. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ugotowanego wywaru dodać odsączone ziemniaki, startą na tarce marchewkę i pietruszkę oraz ząbek czosnku w całości (jeśli go używamy). Gotować przez około 20 - 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

  3. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebulkę, dodać mąkę, zamieszać i od razu przełożyć do gotującej się zupy. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotować, doprawić do smaku. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 30 czerwca 2012 wygląda apetycznie - ciekawi mnie jednak po co jest ta łyżeczka mąki ,skoro grochówka i bez niej jest gęsta ,może ma inne zadanie niż zagęszczenie ?

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 30 czerwca 2012 Oj chodzi za mną taka właśnie grochówka - na wędzonce...już od 2 tygodni...
PYCHA !

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń