Do góry

Przekąski Przepis na:

Gruszka w cieście francuskim

Gruszka w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 93

Dodano:

Odsłon: 1017

Złocista gruszka w cieście francuskim podana z sałatą, serem pecorino i orzechami włoskimi, w sam raz dla ukochanej:)

Składniki

  • gruszka 1 szt.
  • ciasto francuskie (u mnie z Lidla)
  • orzechy włoskie 1 garść
  • ser pecorino (u mnie peperonciono, ale może być również np. ulubiony ser pleśniowy) 2 grube plastry
  • mix sałat wg uznania
  • jajko 1 szt.
  • sos:
  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • sos balsamiczny 2 łyżki
  • sól himalajska (u mnie sante)
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obieramy gruszkę, koniecznie pozostawiając ogonek, następnie odcinamy spód gruszki, aby się nie wywracała. Ciasto francuskie kroimy na 1 cm paski i obwijamy nimi owoc,zaczynając od góry. Nastawiamy piekarnik na 200 st. C. Następnie rozstrzepujemy jajko, smarujemy gruszkę. Całość przekładamy na blachę i pieczemy, aż ciasto będzie złociste przez 20 min.

  2. Teraz przygotowujemy sos. Do małego słoiczka wlewamy olej, sos balsamiczny, doprawiamy solą. Zakręcamy słoiczek i potrząsając mieszamy całą zawartość, wstawiamy do lodówki. Następnie myjemy sałatę, orzechy rozgniatamy dziadkiem do orzechów, plastry sera kroimy w sporą kostkę. Gotową gruszkę wykładamy na talerz, a wokół niej kładziemy sałatę, obsypujemy ją orzechami oraz serem pecorino. Całość polewamy sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń