Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszki z sosem waniliowym"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Składniki
Gruszki umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Cytrynę pokrój w plastry. Do rondelka wlej 4 szklanki wody, dodaj plasterki cytryny oraz cukier. Zagotuj, gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i włóż gruszki. Gotuj ok. 10 min (powinny pozostać lekko twardawe). Gruszki wyjmij z syropu i odstaw, by wystygły.
Śliwki pokrój w kawałki. Migdały podpraż na suchej patelni. Biszkopty pokrusz. Przełóż do miski, dodaj śliwki oraz migdały, wymieszaj. Skrop alkoholem.
Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i czubkiem noża wydrąż ziarenka. Do rondelka wlej mleko oraz śmietankę. Dodaj ziarenka wanilii, zagotuj. Do żółtek wsyp brązowy cukier, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę.
Wciąż miksując, powoli, małymi porcjami wlewaj gorące mleko. Masę przelej do garnka i gotuj na bardzo małym ogniu około 10 min aż krem zgęstnieje. Można też ją przelać do szklanej miski i podgrzewać w kąpieli wodnej. Środki gruszek wypełnij masą biszkoptową. Podawaj z sosem waniliowym.
40 minut. Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie