Do góry

Dodatki Przepis na:

grzybki po kaszubsku...

Przepis dnia 2017-09-26
grzybki po kaszubsku...

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 394 Ocena: 11091

Dodano: 23.09.2017

Odsłon: 22905

tak przyrządzone grzyby sa smaczne na ciepło jak i na zimno; doskonale nadają się np na zapiekanki...

Składniki

  • 1 durszlak ugotowanych grzybów
  • 1/2 kg cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3/4 szkl oleju
  • zalewa: 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki ostrej papryki (można zmniejszyć)
  • 1 łyżeczka chili (można pominąć)
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek octu 10%
  • 5 łyżek pasty pomidorowej
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyścić, pokroić na większe kawałki, wypłukać. Włożyć do garnka, zalać wodą, nieco posolić zagotować. Gotować ok 5-10 minut i odcedzić.

  2. Do rondla wlać trochę oleju i podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka; pod koniec dodając posiekany czosnek. Wlać resztę oleju i dodać grzybki. Zmniejszyć ogień.

  3. W tym czasie zrobić zalewę. Do rondla wlać wodę i dodać pozostałe składniki zalewy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

    Do grzybów dodać gotującą sie zalewę. Wymieszać chwilkę podotować i natychmiast przekładać do słoików. Mocno zakręcić. Słoiki położyc na desce do góry nogami.

  4. Jeśli ktoś chce może dla pewności pasteryzować około 20 minut, ale nie jest to konieczne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 wczoraj, o 09:30 Jadłam tak zrobione rydze i szczerze polecam. Najlepsze takie kilkudniowe - przegryzione, bo zaraz po przyrządzeniu wydają się za bardzo ostre.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker 05 października Serdecznie gratulujemy! Twój przepis znalazł się w gronie najpopularniejszych przepisów ubiegłego miesiąca :)

Zestawienie znajdziesz tutaj:https://smaker.pl/newsy-najpopularniejsze-przepisy-wrzesnia,1899966,a,.html

Pozdrawiamy i czekamy na więcej takich wspaniałych przepisów :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nemezis30 28 września Czy grzybki można jeść od razu po przygotowaniu, czy muszą jakiś czas odstać? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 24 września Dzisiaj robię, ale pominę chili. Dziękuję za inspirację. Odpowiedzi: 4 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń