Do góry

Dania główne Przepis na:

Grzybki w occie do kolacji

Grzybki w occie do kolacji

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1915

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Grzybki w occie do kolacji"

Składniki

  • 2,5 kg grzybów (podgrzybków, borowików, opieniek – najlepiej małych)
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10-proc
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • liście laurowe
  • świeża cebula
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby obierz, oczyść. Większym okazom odetnij trzony, które bywają twarde. Tak przygotowane grzyby dokładnie wypłucz, odsącz. Wrzuć je na osolony wrzątek i krótko obgotuj (borowiki i podgrzybki 10–15 minut, kurki i gąski ok. 20 minut). Ponownie odcedź i zahartuj zimną wodą. Przygotuj zalewę (na 1 kg grzybów 0,6 l): połącz marynaty i zagotuj.

  2. Mieszaj, żeby sól i cukier się rozpuściły. Grzyby rozłóż do wyparzonych słoików (do 1/2 wysokości). Dodaj po 3–4 liście laurowe, 3–4 ziarenka ziela angielskiego, 2–3 ziarenka pieprzu, 2 cząstki cebuli. Dopełnij słoik grzybami, posyp 2 łyżeczkami gorczycy. Zalej ciepłą zalewą, zakręć słoiki i pasteryzuj ok. 10 minut od zagotowania.

    Źródło: Show

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń