Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Grzybki w occie do kolacji"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Grzyby obierz, oczyść. Większym okazom odetnij trzony, które bywają twarde. Tak przygotowane grzyby dokładnie wypłucz, odsącz. Wrzuć je na osolony wrzątek i krótko obgotuj (borowiki i podgrzybki 10–15 minut, kurki i gąski ok. 20 minut). Ponownie odcedź i zahartuj zimną wodą. Przygotuj zalewę (na 1 kg grzybów 0,6 l): połącz marynaty i zagotuj.
Mieszaj, żeby sól i cukier się rozpuściły. Grzyby rozłóż do wyparzonych słoików (do 1/2 wysokości). Dodaj po 3–4 liście laurowe, 3–4 ziarenka ziela angielskiego, 2–3 ziarenka pieprzu, 2 cząstki cebuli. Dopełnij słoik grzybami, posyp 2 łyżeczkami gorczycy. Zalej ciepłą zalewą, zakręć słoiki i pasteryzuj ok. 10 minut od zagotowania.Źródło: Show