Do góry

Przekąski Przepis na:

Grzybowa ze świderkami.

Grzybowa ze świderkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 84

Dodano:

Odsłon: 5224

Pychotka :)

Składniki

  • woda, 2 litry
  • pół kurczaka
  • marchewki, 2
  • korzeń pietruszki
  • ćwierć korzenia selera
  • 3 garście makaronu świderki
  • 3 garście suszonych grzybów
  • kawałek pora
  • listki laurowe, 2
  • ziele angielskie, pieprz, sól
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. *** Dzień wcześniej namoczyć grzyby, zostawić w wodzie na noc.

  2. Grzyby z liściem laurowym i zielem angielskim gotować na wolnym ogniu około godziny w tej samej wodzie, w której moczyły się nocą. W dużym garnku zagotować wodę. Pół kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i włożyć do gotującej się wody. Zbierać powstające burzyny. Gdy kurczak się ugotuje i powstanie klarowny wywar dodać sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy. Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę dodać do garnka. Gotować na małym ogniu. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowane, miękkie grzyby odcedzić, ostudzić i drobno pokroić. Grzyby dodać do garnka, w którym znajduje się kurczak i warzywa, gotować około 20 minut poczym dodać ugotowany makaron i gotować jeszcze chwilę. Doprawić jeszcze jeśli trzeba. Wyłączyć i gotowe. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Olisia 28 marca 2010 Ja śmietanę dodaję bezpośrednio przed podaniem do tależa, ponieważ tylko ja z domowników uwielbiam śmietanę :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nana74j 27 marca 2010 Uwielbiam grzybową ,ja robie dodajac na koniec śmietane jest bardziej sycąca.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń