Do góry

Przetwory Przepis na:

Grzyby w marynacie pomidorowej

Przepis dnia 2018-08-27
Grzyby w marynacie pomidorowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2089

Dodano:

Odsłon: 3920

Sprawdzą się jako dodatek do obiadu, kanapek albo koreczków.

Składniki

  • Grzyby leśne (np. opieńki/rydze/podgrzybki) - 1 kg
  • Cebula - 4 duże sztuki
  • Olej - 1 szklanka
  • Woda - 1 szklanka plus woda do wstępnego podgotowania grzybów
  • Cukier - 4 łyżki
  • Ocet - 4 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
  • Słodka papryka mielona - 1 łyżka
  • Liście laurowe - 3 sztuki
  • Ziele angielskie - 3 ziarenka
  • Sól i pieprz do smaku
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyścić i podgotować przez kilka minut w wodzie.

  2. Na oleju udusić cebulę, dodać podgotowane grzyby i koncentrat pomidorowy rozmieszany w wodzie.

  3. Dodać cukier, ocet, paprykę i resztę przypraw, wymieszać, dusić przez kilka minut.

  4. Przełożyć do słoików, pasteryzować ok. 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń