Do góry

Przetwory Przepis na:

Grzyby w oliwie

Grzyby w oliwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 2148

Dodano:

Odsłon: 2671

Jak w domu przygotować fantastyczne grzyby w oliwie - sprawdzony przepis krok po kroku.

Składniki

  • 1 i 1/2 kg świeżych grzybów leśnych  (najlepiej malutkich)
  • 2 i 1/2 szklanki octu winnego białego
  • 2 łyżki soli
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka listków laurowych
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka goździków
  • 1/2 litra wody
  • oliwa
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie oczyściłam i opłukałam.

  2. Z rozmarynu oderwałam igiełki.

  3. Z wody, octu i soli przygotowałam roztwór, dodałam rozmaryn i przyprawy - wszystko zagotowałam, dodałam grzyby i gotowałam około 15 minut, następnie grzyby zostawiłam w zalewie do przestudzenia.

  4. Następnie grzyby odcedziłam i zostawiłam do odsączenia.

  5. Odsączone grzyby przełożyłam do czystych i wyparzonych słoiczków, zalałam oliwą, zamknęłam szczelnie. Grzyby przechowuję w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń