Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gulasz wieprzowy z kluskami ziemniaczanymi"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 215
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 215
Składniki
Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Oprósz solą, pieprzem słodką oraz ostrą papryką i mąką. Przesmaż na oleju. Dodaj pokrojone cebule. Podlej odrobiną wody.
Duś ok. 60 min. Dodaj pokrojone w kosteczkę papryki. Duś jeszcze 10 min. Gulasz dopraw koncentratem pomidorowym (1-2 łyżki), solą oraz pieprzem do smaku.
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, odstaw na 15 min, odciśnij. Dodaj jajko, pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i sól do smaku. Za pomocą 2 maczanych w wodzie łyżek formuj z masy kluski. Wkładaj je na osolony wrzątek. Gotuj 10 min od wypłynięcia.
Wyjmij na talerz, wymieszaj z odrobiną masła. Podawaj do gulaszu. Dekoruj dymką.siekany czosnek, smaż 5 minut. Wrzuć gnocchi, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw solą oraz pieprzem. Posyp posiekaną drobno natką.
Ziemniaki na kopytka, pyzy czy inne kluski dobrze jest ugotować i przepuścić przez praskę dzień wcześniej. Ciasto zagniatane ze świeżo ugotowanych (a tym bardziej ciepłych) ziemniaków wyjdzie rzadsze, a ty będziesz musiała dosypać więcej mąki. Przez to kluski staną się twarde.Źródło: Świat kobiety