Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

Przepis dnia 2018-10-27
Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 915 Ocena: 22847

Dodano:

Odsłon: 1234

Od czasu do czasu uwielbiam zjeść tradycyjny polski obiad. Od dawna "chodził" za mną gulasz wołowy w klasycznym towarzystwie ogórka i ziemniaczanego puree. Kiedy tylko kupiłam piękny kawałek świeżej i młodej wołowiny, wiedziałam, że przygotuję z niej aromatyczny gulasz. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na delikatne i kruche mięso wołowe w wyrazistym i lekko słodkim sosie z dodatkiem suszonych śliwek, grzybów oraz świeżego rozmarynu.

Składniki

  • 400 g mięsa wołowego (łopatka lub udziec)
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • pęczek natki pietruszki
  • garść suszonych śliwek
  • 4 suszone grzyby
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • około 350 ml bulionu wołowego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • PRZYPRAWY:
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ziarna jałowca
  • duża szczypta cząbru
  • sól i pieprz
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy ją na oleju rzepakowym i przekładamy do garnka. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na rumiano na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę. Pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku i smażymy przez krótką chwilę, tak aby jedynie wydobyć jego aromat.

  2. Mięso również przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier kokosowy, suszone grzyby, jałowiec, obie papryki, cząber, całą gałązkę świeżego rozmarynu i związaną natkę pietruszki. Wszystko dusimy na malutkim ogniu przez około 1 godzinę.

  3. Po tym czasie do gulaszu dodajemy suszone śliwki oraz sos sojowy i dusimy dalej do miękkości mięsa (przez kolejną godzinę). Po tym czasie wyjmujemy gałązkę rozmarynu oraz natkę pietruszki i doprawiamy gulasz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  4. * Jeśli sos będzie zbyt gęsty - dolejmy więcej bulionu, jeśli zbyt rzadki - zagęśćmy go odrobiną mąki.

    * Karmelowy smak cukru kokosowego świetne podkreśli smak gulaszu.

    Gulasz podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz kiszonym ogórkiem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń