Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z dynią i ziemniakami

Gulasz z dynią i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 511

Dodano:

Odsłon: 110

Gulasz z dodatkiem warzyw jest wyśmienity. Wspaniale smakuje z plackami ziemniaczanymi lub kluskami i surówką.

Składniki

  • 70 dag mięsa wieprzowego
  • 30 dag dyni
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 7-8 szt angielskiego ziela
  • 1,5 szkl bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami, pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć na patelnię z rozgrzanym smalcem, lekko zrumienić, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić.

  2. Następnie wlać bulion, dodać liście laurowe, angielskie ziele, przykryć i gotować.

  3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i razem z obranymi ziemniakami pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na rozgrzanej oliwie.

  4. Po upływie pół godziny gotowania mięsa dodać ziemniaki z papryką i dusić.

  5. 10 minut przed końcem wsypać pokrojoną dynię i gotować do miękkości.

  6. Śmietanę wymieszać z mąką i mieloną papryką.
    Połączyć z mięsem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, zagotować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń