Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z wołowiny na winie

Gulasz z wołowiny na winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Gulasz z wołowiny na winie"

Składniki

  • pół kg wołowiny bez kości
  • ok. pół szklanki mąki
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 papryki (zielona i czerwona)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 5 ogórków konserwowych l szklanka czerwonego wytraw nego wina
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskieg
  • po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
  • mąka
  • olej
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wołowinę pokrój na kawałki. Cebule pokrój w piórka, papryki w paski, seler naciowy na cząstki. Marchewki pokrój na grubsze plasterki, ogórki w paski.

  2. Mięso obtocz w mące. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż mięso. Przełóż do garnka. Na tej samej patelni zeszklij cebulę, przełóż do mięsa. Posyp ostrą i słodką papryką, solą i pieprzem. Dodaj papryki, marchewki, seler naciowy, liść laurowy i ziele angielskie. Zalej winem i wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte. Gotuj pod przykryciem do miękkości.

  3. Pod koniec gotowania do gulaszu dodaj ogórki konserwowe i przecier pomidorowy. Duś jeszcze ok. 10 minut. Przypraw do smaku.

  4. Czas przygotowania 70 min, ilość porcji 6, cena za porcję 3,50 zł.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń