Do góry

Dania główne Przepis na:

Gyros

Gyros

Autor: malta14

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1394

Dodano: 03.07.2011

Odsłon: 5475

Domowa wersja gyrosa ... sprawdzona na wielu imprezach.

Składniki

  • karkówki, 500 gr.
  • pieczarek, 250 gr.
  • średnia cebula, 1szt.
  • łyżki śmietany, 3
  • pęczek szczypiorku ( posiekać ), 1
  • pęczek natki pietruszki ( posiekać ), 1
  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • ząbków czosnku, 7 szt.
  • łyżek oleju, 5
  • łyżeczki kolęndry, 2
  • łyżeczki oregano, 2
  • łyżeczki tymianku, 2
  • łyżeczka papryki czerwonej, 1
  • łyżeczki kuminu, 2
  • Przyprawy: Sól / odrobinę czarnego Pieprzu
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ► W naczyniu z olejem zmieszać wszystkie suszone przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. W powstaśłej marynacie marynować pocięte w paski mięso przez co najmniej jedną noc. ► Mięso smażyć z pokrojoną w kostkę cebulą i pokrojonymi w plastry pieczarkami / w woku lub innej teflonowej patelni / bez dodatku oleju, olej z marynaty w zupełności wystarcza. ► Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki i domieszać śmietanę, posypać szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolada 20 grudnia 2013 Jesli dowolne mieso zasypiemy przyprawami sródziemnomorskimi, to nie staje sie ono automatycznie grecka jagniecina z obrotowego rozna (gyros)...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tusia198812 04 lipca 2011 hmm troche musi byc czosnkowe:) ale wyglada bardzo apetycznie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń