Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Hiszpańska paella z kurczakiem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
70 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji 1,70 zł • Przepis na 4-6 porcji
Mięso obsypuję przyprawami, skrapiam oliwą i odstawiam do lodówki.
Bakłażana kroję w kostkę, papryki z paski, fasolę osączam. Szafran namaczam w 1/2 szklanki wrzątku.
Mięso obsmażam na rozgrzanym tłuszczu, dodaję warzywa (oprócz fasoli), podsmażam. Wsypuję ryż, smażę 5 minut, mieszając. Zalewam winem, szklanką wrzątku, wlewam szafran. Przykrywam i duszę na małym gazie około 30 min. Co jakiś czas potrząsam patelnią.
Po 15 minutach obracam mięso i wsypuję fasolę.
Kiedy ryż wchłonie cały płyn, a mięso będzie miękkie, doprawiam i mieszam.
Katarzyna Madej-Stasiak z ŁodziŹródło: Kobieta i życie