Do góry

Dania główne Przepis na:

Homar

Homar

Autor: leopard28

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 1941

Dodano: 15.03.2012

Odsłon: 26987

Oryginalny obiad - uczta nie tylko dla oka :)

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jeśli mamy mrożonego homara to na opakowaniu będzie napisane jak go rozmrozić. Najlepiej w lodówce powoli, aż cały lód nie odejdzie samodzielnie. Trwa to zazwyczaj kilka godzin, więc na kolację homara rozmrażać należy już od rana.

  2. Czas gotowania homara jest krótki – mrożony jest zazwyczaj już ugotowany i potrzebuje 3-5 minut by był najsmaczniejszy. Homary gotujemy w całości. Podajemy w całości z masłem czosnkowym i ćwiartkami limony (do skropienia mięsa). Jadalne części to odwłok, szczypce – tam jest najwięcej mięsa, ale także odnóża i wątroba.

  3. Homar - jak się do niego zabrać ? (instrukcja znaleziona w internecie) 1 Szczypce homara chwytamy blisko pancerza i odłamujemy (przez wykręcanie).2. Homara kroimy wzdłuż, zaczynając od tułowia. Potem go odwracamy i przecinamy głowę. Zielonkawą wątróbkę (uwielbianą przez smakoszy) wyjmujemy łyżeczką. Usuwamy jelito i czułki.

  4. Rozbieramy szczypce: odłamujemy dolną (mniejszą) część szczypiec razem z chrząstką.5. Grubszą część szczypiec otwieramy, uderzając w nią nożem, tak by utworzyła się szczelina.6. Następnie przełamujemy w tym miejscu skorupę i ze szczypiec wyciągamy mięso.7. Majonez mieszamy z keczupem, dodajemy brandy. Na talerzu układamy mięso z homara, obok podajemy sosy. Ja dodatkowo podałem homara z sałatką grecką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 20 marca 2012 Choć wiem, że w ten sposób się go je, trochę obrzydliwy jest sposób cięcia głowy, wyłamywania rączek i nóżek, rozbijanie nożem...... chyba istnieją do tego jakieś przybory, podobnie jak do ślimaków? Wiem, że są szczypce do łamania kleszczy, można też ich użyć do odnóży, ale o zielonkawej wątróbce wolę nie myśleć........

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 16 marca 2012 Inny niż znam,również ciekawy sposób na przyrządzenie homara :) Do Jakuba: i wtedy to właśnie podałam Ci mój przepis ale nie kupiłeś homara hahaha,a może jeszcze kiedyś...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń