Do góry

Dania główne Przepis na:

Hot dogi

Hot dogi

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 1211

Dodano:

Odsłon: 10922

Prosty i szybki przepis na pyszną kolację :)

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Podłużne bułeczki przekrawamy do połowy głębokości nożem, następnie palcami wyjmujemy trochę środka, by zrobić miejsce na dodatki.

  2. Cebulę kroimy w kosteczkę, a pieczarki w półplasterki. Na patelni osobno podsmażamy pieczarki i cebulkę. Następnie wkładamy do bułki najpierw cebulkę, a potem pieczarki. Wkładamy parówki, a po bokach parówek wkładamy ogórka pokrojonego w plasterki.

  3. Ser ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i nakładamy na parówkę, starając się włożyć ser we wszystkie szczeliny. Tak przygotowane bułki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160*C na około 10-15 minut.

  4. Przygotowujemy sałatkę: Kroimy kapustę lub sałatę w cienkie paseczki, wsypujemy do miski. Cebulę czerwoną kroimy w malutką kosteczkę. Paprykę kroimy w paseczki, a kukurydzę odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce.

  5. Przygotowujemy sosik czosnkowy: Mieszamy śmietanę z majonezem. Czosnek kroimy na maleńkie kawałki bądź przeciskamy przez praskę i dodajemy do majonezu ze śmietaną. Następnie doprawiamy sosik do smaku koperkiem, pietruszką i pieprzem. Dodajemy sosik do sałatki i wszystko dokładnie mieszamy.

  6. W zależności od tego, jak duże mamy bułki, nakładamy sałatkę albo do upieczonych już hot dogów, albo, jeśli sałatka się nie mieści, osobno do miseczek. Polewamy hot dogi ketchupem. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 19 sierpnia 2011 "Wielki młyn, zwany wilk, to nic innego, jak profesjonalna maszynka do mięsa, zdolna przemielić wszystko i zamienić w zupełnie coś innego. Można do niego wrzucić odrąbaną głowę kury albo kilogram soczystej wołowiny, na końcu i tak będziemy mieli jednolitą masę. Dlaczego wiele zakładów woli nie ujawniać, co wpada do urządzenia? Ważne jest, jak to wygląda trafiając do sklepu.
Oficjalnie do maszyny powinno trafiać mięso drugiej i trzeciej kategorii, zawierające więcej tłuszczu, mączka sojowa lub ziemniaczana i przyprawy. Jednak to nie mięso jest głównym składnikiem parówki. Do wira wpada masa tłuszczu i wszelkiego rodzaju odpadki. Mogą to być kości, skóra, a nawet w najbardziej drastycznych przypadkach całe łby kurcząt. Młyn zmiele wszystko, także nogi, płuca czy nerki. Do zmielonej papki trafiają jeszcze przeróżne dodatki. Dla polepszenia smaku, wyglądu i konsystencji dodawane jest zwierzęce białko w proszku, polifosforan, karagen (śluz z glonów morskich), barwniki chemiczne, środki zapachowe.
Teraz czas na kutrowanie, czyli dalsze rozdrabnianie papki. Gotowa homogenizowana, jednolita masa trafia do maszyny, która nabija ją do osłonek, często wykonanych z niejadalnego celofanu. Pozostaje jeszcze wędzenie i stygnięcie. Przez dobę parówki tężeją i nabierają odpowiedniej konsystencji. Dobrze przyprawione, podgrzane i podane ze świeżym chlebkiem oraz ketchupem muszą smakować. Chyba, że producent przesadzi z kurzymi łbami. "
SMACZNEGO :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchareczka89 09 marca 2010 Przynajmniej dodaję własne przepisy, które starałam się zrobić jak najlepiej! :) Jak widać po Twoim profilu, u Ciebie raczej nie można znaleźć kompletnie nic interesującego...
Ale cóż, tak już jest - osoby, które najmniej wiedzą, najwięcej się udzielają krytykując innych!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchareczka89 22 stycznia 2010 Pewnie, że tak :) Ale z pewnością z piekarnika są o wiele lepsze, bo chrupiące :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kryska 20 stycznia 2010 bardzo lubie takie hot dogi a twoj przepis wydaje mi sie super .pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń