Do góry

Desery Przepis na:

Idealne ciasto drożdżowe

Idealne ciasto drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 515

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Idealne ciasto drożdżowe"

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 g + trochę mąki pszennej typu 500 lub 550
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 50 g miękkiego masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąka, jajka, cukier, masło, mleko i drożdże. Co jeszcze powinnaś dodać do listy składników? Czas. Tylko długo wyrabiane ciasto będzie wyglądało i smakowało jak należy. I zrobisz z niego bułeczki, struclę lub placek z kruszonką.

  2. Lekko podgrzej mleko. Jeśli będzie zbyt gorące, „zabije” drożdże i ciasto nie wyrośnie. Rozkrusz drożdże i wrzuć je do ciepłego mleka. Mieszaj, aż całkiem się rozpuszczą.

  3. Do miski przesiej 500 g mąki. Dodaj cukier i szczyptę soli. Wbij jajko i wlej mleko z drożdżami. Wymieszaj mikserem ze spiralnymi końcówkami (jak na zdj. nr 3).

  4. Masło pokrój w drobne kawałki, dodaj do ciasta. Wyrabiaj je mikserem tak długo, aż będzie elastyczne. Później uformuj z niego kulę i zagniataj ręcznie jeszcze 3 minuty. Ponownie zrób z ciasta kulę i lekko ją spłaszcz.

  5. Miskę z ciastem przykryj czystą bawełnianą lub lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, gdzie nie ma przeciągów. (np. w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami rozgrzanym do temp. 50°C). Po ok. 40 minutach ciasto powinno podwoić objętość.

  6. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na stolnicy oprószonej mąką. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.

  7. Dobre zastępstwo

  8. • Świeże drożdże możesz zastąpić suszonymi. Wsyp je do miski z mąką bez robienia zaczynu. Na pół kilo mąki potrzebujesz dwóch torebek drożdży po 7 g.

  9. • Zamiast mleka możesz użyć letniej wody mineralnej.

  10. Na zapas

  11. Ciasto drożdżowe możesz zagnieść dzień wcześniej. Gdy wyrośnie, uformuj z niego ścisłą kulę i włóż na noc do lodówki.

    Źródło: Twój Styl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń