Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Idealne ciasto drożdżowe"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 162
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 162
Składniki
Mąka, jajka, cukier, masło, mleko i drożdże. Co jeszcze powinnaś dodać do listy składników? Czas. Tylko długo wyrabiane ciasto będzie wyglądało i smakowało jak należy. I zrobisz z niego bułeczki, struclę lub placek z kruszonką.
Lekko podgrzej mleko. Jeśli będzie zbyt gorące, „zabije” drożdże i ciasto nie wyrośnie. Rozkrusz drożdże i wrzuć je do ciepłego mleka. Mieszaj, aż całkiem się rozpuszczą.
Do miski przesiej 500 g mąki. Dodaj cukier i szczyptę soli. Wbij jajko i wlej mleko z drożdżami. Wymieszaj mikserem ze spiralnymi końcówkami (jak na zdj. nr 3).
Masło pokrój w drobne kawałki, dodaj do ciasta. Wyrabiaj je mikserem tak długo, aż będzie elastyczne. Później uformuj z niego kulę i zagniataj ręcznie jeszcze 3 minuty. Ponownie zrób z ciasta kulę i lekko ją spłaszcz.
Miskę z ciastem przykryj czystą bawełnianą lub lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, gdzie nie ma przeciągów. (np. w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami rozgrzanym do temp. 50°C). Po ok. 40 minutach ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na stolnicy oprószonej mąką. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.
Dobre zastępstwo
• Świeże drożdże możesz zastąpić suszonymi. Wsyp je do miski z mąką bez robienia zaczynu. Na pół kilo mąki potrzebujesz dwóch torebek drożdży po 7 g.
• Zamiast mleka możesz użyć letniej wody mineralnej.
Na zapas
Ciasto drożdżowe możesz zagnieść dzień wcześniej. Gdy wyrośnie, uformuj z niego ścisłą kulę i włóż na noc do lodówki.Źródło: Twój Styl