Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Indycza rozeta"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 212
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 212
Składniki
Indycze sznycelki smażyć 4-5 minut na łyżce rozgrzanej oliwy. Często obracać. Oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową, by nie wystygły. Czosnek obrać, posiekać. Cukinię pokroić w plasterki. Bazylię posiekać (część odłożyć do dekoracji).
Na reszcie oliwy podsmażyć cukinię. Dodać czosnek, podsmażyć, przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Pomidory z puszki zmiksować, wymieszać z octem balsamicznym, gotować 3 minuty. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
Pomidorowy sos wymieszać z posiekaną bazylią. W natłuszczonej żaroodpornej formie układać na przemian, formując rozetę, sznycelki oraz plasterki mozzarelli, cukinii i świeżych pomidorów.
Polać sosem pomidorowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać 10 minut. Gotowe danie udekorować listkami bazylii.
Czas przygotowania około 35 minut.Źródło: Życie na gorąco