Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Indyk w wersji słodko-ostrej"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 202
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 202
Składniki
Czas przygotowania: 2 godziny (w tym 1,5 godz. pieczenia). 1 porcja: 320 kcal. Cena porcji: 3,75 zł
Przygotuj farsz: kajzerkę potnij w kosteczkę. Pistacje grubo posiekaj. Suszone morele potnij w paseczki. Jabłka obierz, pokrój na cienkie cząstki, usuń środki z pestkami, a miąższ potnij na niewielkie kawałki.
Cebulę obierz, posiekaj, wrzuć na rozgrzane masło, usmaż na szklisto. Dołóż bułkę i jabłka. Dodaj rodzynki, żurawinę oraz morele i pistacje. Dobrze wymieszaj. Farsz przypraw na pikantnie solą, świeżo mielonym pieprzem oraz mielonymi goździkami. Możesz dodać też chili.
Filet opłucz, wytrzyj do sucha. Rozetnij na duży płat, dobrze go rozbij. Posyp solą oraz pieprzem. Na mięsie równomiernie rozłóż przygotowane nadzienie. Ciasno zwiń.
Roladę obwiąż bawełnianą nitką. Przełóż do brytfanki. Pieczeń podlej sokiem jabłkowym wymieszanym ze śmietaną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st.
Piecz przez 1 godzinę i 30 minut. W czasie pieczenia roladę polewaj sosem. Gotową pieczeń pokrój. Ułóż na półmisku przykrytym listkami sałat.Źródło: Tina