Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk z warzywami pod ciastem francuskim

Indyk z warzywami pod ciastem francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 338 Ocena: 3572

Dodano:

Odsłon: 1781

Kurczak i indyk to mięsa, które bardzo często lądują na naszych stołach. Powód jest prosty, są niedrogie, szybkie w przygotowaniu i można z nich przygotować dosłownie wszystko. Dzisiaj postanowiłam zająć się indykiem. Chodź sama fanką indyka nie jestem to ta zapiekanka podbiła moje podniebienie.

Składniki

  • 300 g filetu z indyka
  • mały bakłażan
  • Cukinia
  • połowa czerwonej papryki
  • połowa żółtej papryki
  • pół szklanki mrożonego groszku zielonego
  • 4 średnie pieczarki
  • 150 ml śmietanki 30%
  • Ciasto francuskie
  • 2 łyżki oleju
  • ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, czosnek granulowany, majeranek, kumin i mielone ziele
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Doprawiamy je łyżką oleju, przyprawami, pieprzem i solą.

  2. Bakłażana, cukinię i papryki również kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki.

  3. Rozgrzewamy dużą patelnię (u mnie wok), dodajemy resztę oleju i smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso jest już podsmażone dodajemy pokrojone warzywa, pieczarki i groszek zielony. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy śmietankę i doprawiamy całość do smaku pieprzem i solą.

  4. Potrawkę przekładamy do kokilek, przykrywamy ją ciastem francuskim i każdą nacinamy z góry. Pieczemy w 200°C przez około 15 minut, do zezłocenia się ciasta francuskiego.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń