Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jabłecznik migdałowy"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 734
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 734
Składniki
Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj masło. Posiekaj je nożem. Dodaj zmielone migdały, cukry, żółtka, cynamon, śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Połóż je na talerzyku, przykryj drugim i wstaw ciasto do lodówki na pół godziny.
Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka, dodaj cukier, cynamon, duś pod przykryciem około 10 minut, mieszając.
Formę do tarty wysmaruj masłem. Większą część ciasta rozwałkuj na wielkość formy, wyłóż brzegi. Ponakłuwaj widelcem. Piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Na cieście ułóż jabłka. Posyp cynamonem. Resztę ciasta rozwałkuj, potnij na paski, ułóż z nich na wierzchu kratkę. Piecz 30 minut w temperaturze 180°C.
CZAS: około 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień