Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik na kruchym spodzie z galaretką

Jabłecznik na kruchym spodzie z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6320

Dodano:

Odsłon: 18946

Jabłecznik niby zwyczajnie a jednak inaczej :) z wersją dla leniwych i gotowym ciastem kruchym. Błyskawicznie do zdobienia i łatwe w przygotowaniu.

Składniki

  • 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta (*bądź własnoręczne)
  • 2 kg jabłek słodko-kwaśnych
  • pół szklanki cukru + 1 łyżka cukru
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki masła
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki margaryny bądź masła
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Gotowe ciasto kruche układamy w brytfance o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 185 stopni 15-18 do momentu aż się delikatnie zarumieni.


    Potrzebne składniki do własnego ciasta kruchego:
    - 250 g mąki pszennej tortowej
    - 100 g masła w temperaturze pokojowej
    - 80 g drobnego cukru
    - szczypta soli
    - 1 żółtko
    - 50 ml wody

    Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder oraz miękkie masło i zagniatamy. Po chwili dodajemy żółtko oraz wodę. Ciasto przekładamy na blat wysypany mąką i wyrabiamy do połączenia składników. Formujemy kule i odkładamy do lodówki na ok 40 min.

  2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę gotujemy do miękkości podlewając niewielką ilością wody, dodajemy cukier. Na koniec wsypujemy galaretkę. Na kruche ciasto przekładamy wystudzoną masę z jabłkami.

  3. Budyń przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej a kiedy przestygnie miksujemy z dwoma łyżkami masła. Przelewamy na warstwę z galaretką.

  4. W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Podgrzewamy aż wiórki się zarumienią. (moje akurat były pomarańczowe). Posypujemy wierzch ciasta. Ciasto możemy trzymać w lodówce żeby budyń szybciej stężał oraz galaretka przed podaniem wyjmujemy godzinę wcześniej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń