Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z budyniem i bezą orzechową.

Jabłecznik z budyniem i bezą orzechową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4501

Dodano:

Odsłon: 553

Ciasto kruche z budyniem i jabłkami. Ciasto z cytrynowym lukrem, jest kruche i bardzo dobre.

Składniki

  • CIASTO:
  • -200 g. serka mascarpone -5 żółtek (białka do bezy)
  • -100 g. masła -100 g. cukru -400 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA: -3 szklanki mleka
  • -2 czekoladowe budynie -4 łyżki cukru -2 żółtka (białka do bezy)
  • MASA JABŁKOWA:
  • -1300 g. jabłek w plasterkach -cukier -cynamon
  • BEZA ORZECHOWA: -7 białek+szczypta soli
  • -200 g. cukru -1 biały budyń -100 g. tartych orzechów
  • LUKIER CYTRYNOWY: -150 g. cukru pudru
  • -ekstrakt cytrynowy -gorąca woda
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem, żółtkami i serkiem. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i zmiksować.Zagnieść, poskubać na blaszkę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia. Potem wyklepać, maczając palce w mące.

  2. budyń- Na mleku ugotować budyń i ostudzić do letniego mieszając co jakiś czas. Wmieszać rozkłócone żółtka i posmarować surowe ciasto.

  3. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki potem na cienkie plasterki.

  4. Posypać cukrem i cynamonem. Wymieszać i wyłożyć na budyń.

  5. beza-Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać budyń, posypać orzechami i szpatułką wymieszać ale nie długo. Wyłożyć na jabłka, rozsmarować i łyżką poklepać, tworząc "góry doliny"

  6. Piec ok.70 min. w 175*C. Jak beza już brązowieje to przykryć papierem do pieczenia. U mnie już po połowie pieczenia, przykryłam papierem.

  7. lukier- Utrzeć cukier puder z ekstraktem albo sokiem cytrynowym.Stopniowo po troszku dolewać gorącej wody i utrzeć, na lejącą papkę. Polać zimne ciasto "za nitką". Kroić jak stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń