Do góry

Przetwory Przepis na:

Jabłka na zimę bez smażenia

Przepis dnia 2013-09-13
Jabłka na zimę bez smażenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7182

Dodano:

Odsłon: 53675

Polecam ten przepis, bo jest prosty, oszczędny i nie zajmuje dużo czasu.Jabłka bez konserwantów na pyszną szarlotkę zimową porą.

Składniki

  • Składniki na 1 litrowy słoik : ok.1,3kg. kwaśnych jabłek np.antonówka
  • ok.1/2 szklanki cukru
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. W Dodać cukier i wymieszać. Ilość cukru zależy od smaku jabłek.Po paru minutach jabłka odcisnąć z soku i bardzo ściśle nałożyć do słoika. Powinno zmieścić się tyle startych jabłek , ile używamy do szarlotki na dużą blachę Zakręcone słoiki pasteryzować 15 minut. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. SMACZNEGO! ciacha.))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 09 października 2014 Potwierdzam, to co napisały przedmówczynie. Zrobiłam w tym roku po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Polecam !!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 lipca 2014 Sposób szybki , pewny i sprawdzony robię tak od lat Polecam !!! Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 16 września 2013 Potwierdzam jabłka przygotowane w ten sposób są świetne na szarlotkę, też tak robię a przed wyłożeniem jabłek na ciasto dodaję cynamon Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 11 września 2013 Też robię tak jabłka,ale w tym roku moja jedyna jabłonka nie obrodziła.Pomysł bardzo dobry robię z jabłek,które mi smakują.Zimą dobre na szarlotki albo do naleśników. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 09 września 2013 Zawsze w ten sposób przygotowuję jabłka /tylko antonówki/ na szarlotkę. Smażone to już nie jest to. Dodaję jeszcze do utartych jabłek trochę mielonego cynamonu. Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń