Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka pieczone z ryżem i bakaliami

Jabłka pieczone z ryżem i bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10029

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Jabłka pieczone z ryżem i bakaliami"

Składniki

  • 2 duże jabłka nadające się do pieczenia
  • 6 łyżek ugotowanego białego ryżu
  • 2 łyżki serka waniliowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki mieszanki ulubionych bakalii: rodzynek
  • migdałów
  • orzechów włoskich
  • żurawiny itd
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu albo mieszanki przypraw do jabłecznika
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z umytych jabłek odcinamy czapeczki. Jabłka wydrążamy tak, aby pozbyć się gniazd nasiennych i przy skórce pozostawić 1,5-2 cm miąższu.

  2. Jabłka smarujemy wewnątrz miodem. Umyte, osuszone bakalie kruszymy, mieszamy z ryżem i serkiem waniliowym.

  3. Jabłka napełniamy farszem, posypujemy cynamonem lub mieszanką przypraw, układamy w wąskiej blaszce, podlewamy wodą i na 30 minut wkładamy do piekarnika o temperaturze 180oC.

  4. Czas przygotowania 75 minut. Cena sztuki około 2,50 zł.

  5. Wartość odżywcza jednej sztuki 303 kcal Białko 5,6 g/Tłuszcz 5 g/Węglowodany 58 g.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń