Do góry

Desery Przepis na:

Jabłkowa tarta

Jabłkowa tarta

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Jabłkowa tarta"

Składniki

  • Porcja kruchego 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • szczypta cynamonu
  • 20 dag kwaśnej śmietany 18-proc
  • op. cukru waniliowego. Do tego: 6-8 kwaśnych jabłek
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepisa przysłała Sandra Siebert z Lubonia

  2. Schłodzonym ciastem wyłóż dno i boki formy uprzednio wyścielonej papierem do pieczenia.

  3. Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki. Usuń gniazda nasienne, ponacinaj wzdłuż wypukłe strony cząstek. Ułóż owoce ściśle na ponakłuwanym widelcem cieście. Skrop sokiem. Piecz w 190oC ok. 20 min.

  4. Jajka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Dodaj nieco cynamonu. Masę wylej na podpieczony spód i piecz dalej do zarumienienia się wierzchu (około 25 minut).

  5. czas przygotowania 55 min, ilość porcji 12, cena za porcję 1,60 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń