Do góry

Desery Przepis na:

Jagodzianki

Jagodzianki

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 34

Dodano:

Odsłon: 719

Sezon na jagody się rozpoczął. Czas na jagodzianki. Przepis na 12 pysznych bułeczek.

Składniki

  • 550 gram mąki pszennej
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru do ciasta
  • 2 łyżki masła
  • 200 gram jagód
  • 4 łyżki cukru do nadzienia
  • 1 jajko po posmarowania bułeczek
  • cukier do posypania bułeczek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto drożdżowe:

    Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w mleku.

    Wszystko łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto i wyrabiamy do momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk.

    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). U mnie trwało to ok. 30 minut ;-)

  2. Nadzienie:

    Kiedy tak sobie czekamy, aż ciasto nam urośnie przygotowujemy nadzienie do bułeczek.

    Jagody oczyszczamy, płuczemy pod wodą i pozostawiamy na chwilę do osuszenia. Po chwili możemy dodać cukier.

    Jagody delikatnie mieszamy aby nie puściły zbyt dużo soku.

    Nadzienie gotowe ;-)

  3. Ciasto na jagodzianki gotowe? Jeśli tak zabieramy się za robienie bułeczek :-)

    Blachę z piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia.

    Ciasto wyjmujemy z miska, chwilę wyrabiamy aby pozbyć się powietrza.

    Następnie dzielimy na 12 jednakowych części (jedna część waży ok 80 gram).

    Rozpłaszczamy kawałek ciasta na ręce, tak aby powstał placek. Nakładamy łyżeczkę nadzienia (tyle wystarczy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia). Dokładnie sklejamy brzegi i formujemy owalną bułeczkę.
    Uformowaną bułeczkę kładziemy na blasze do pieczenia.
    Tak postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta pamiętając o zachowaniu odstępów przy układaniu, aby bułki się nie skleiły.

    Gotowe bułeczki znowu pozostawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia.

    W tym czasie możemy rozgrzać piekarnik. Temperatura 150 stopi z termoobiegiem (jeżeli będziemy piec bez termoobiegu, zwiększamy temperaturę o 20 stopni do 170)


  4. Wyrośnięte bułeczki czas posmarować jajkiem i posypać cukrem.

    Jajko rozkłócamy w miseczce i pędzelkiem smarujemy dokładnie każdą bułeczkę.
    Posmarowane bułeczki posypujemy cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom.

    Pieczemy 15 minut aż bułeczki nabiorą złotego koloru.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń