Do góry

Desery Przepis na:

Jagodzianki

Jagodzianki

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 4226

Dodano:

Odsłon: 307

moje pierwsze samodzielnie zrobione bułeczki, powiem szczerze, że były pyszne

Składniki

  • ciasto: mąka pszenna 1 kg
  • jajka 1 całe + 2 żółtka
  • cukier 1 szkl
  • drożdże 10 dag
  • mleko ok 1 1/3 szkl
  • olej 3 łyżki
  • szczypta soli
  • kruszonka: maka 1/2 szkl
  • cukier 1/2 szkl
  • masło lub margaryna 1/2 kostki
  • jagody 1 l
  • cukier
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. do miski wspypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać z kilkoma łyżkami letniego mleka, odstawić w ciepłe miejsce, żeby drodze zaczęły rosnąć,
    2. jak zaczyn zacznie rosnąć, dodać resztę cukru, olej, sól, mozna dodać aromat waniliowy, wlać szklankę letniego mleka i wyrabiac ciasto, jesli będzie za twarde należy dolać wiecej mleka, wyrabiać aż ciasto bedzie odchodzić od ręki, posypać maką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (można miskę postawić na garnku z gorącą wodą),
    3. jagody umyć, odstawić do wyschnięcia, posypac cukrem,
    4. jak ciasto wyrosnie, odrywać po kawałku, nakładać jagody, zlepiać bułeczki, układać na blasze wyłozonej papierem do pieczenia, (miejscem zlepienia układać do góry),
    5. na kruszonke wymieszać mąkę, cukier i masło, bułeczki smarować jajkiem, posypać kruszonką,
    6. wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st, piec ok 25 min, aż bułeczki będą rumiane, mnie z tych proporcji wyszło 20 srednich bułeczek, zamiast jagód można nałożyć innych owoców,


    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń