Do góry

Desery Przepis na:

Jagodzianki na bazie przepisu drożdżowe z oliwą

Jagodzianki na bazie przepisu drożdżowe z oliwą

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 144

Dodano:

Odsłon: 4433

Nie mając czasu na szperanie w internecie i szukanie przepisu na jagodzianki, wykorzystałam przepis ze swojego poprzednio prezentowanego ciasta: https://smaker.pl/przepis-ciasto-drozdzowe-z-oliwa,106812.html A że mamy już sezon owocowy i zebrane jagody nie mogą długo czekać, powstało TO.

Składniki

  • https://smaker.pl/przepis-ciasto-drozdzowe-z-oliwa,106812.html
  • 1/2 litra jagód
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajo do smarowania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta - jak w przepisie: https://smaker.pl/przepis-ciasto-drozdzowe-z-oliwa,106812.html

    Po wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy ciasto aby wyrosło.
    Dodałam olejek waniliowy i pomarańczowy dla pobudzenia smaku.

    Jagody - około pół litra, wymieszałam z kilkoma łyżkami cukru pudru.

    W kulkach z ciasta robiłam wgłębiania i wkładałam jagody.

    Odstawiłam do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do pieca - posmarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem.

  2. Z przepisu wyszło mi 15 sporych bułek. Chcąc robić malutkie jagodzianki, wyjdzie około 30 szt.

    Piekłam w piekarniku na 180 stopni, góra dół, regulując po chwili dół - skupiłam się na górze.

    Całość piekłam około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń