Przekąski Przepis na:
Jajka w koszulkach na szpinaku

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 22176
Dodano: 24.03.2009
Odsłon: 2621
Składniki
- jajka, 6
- ocet, 3 lyzki
- szpinak, 0,5 kg
- cebula, 1
- duży ząbek czosnku, 1
- sól
- pieprz
- szczypta galki muszkatolowej
- ostra papryka
- masło, 2 łyżki
- żołty ser, 3 plastry
- smietanka 30 %, pół szklanki
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Cebule posiekać,czosnek przecisnąć, szpinak oczyścić, umyć, osuszyć. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebule i czosnek, dodać szpinak, doprawić sola, pieprzem, gałka muszkatołowa, chwile poddusić i dodać śmietankę, gotować 5 min. i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
-
Zagotować 1 litr wody z 3 łyżkami octu. Jajka pojedynczo wybijać na głębszy spodeczek i delikatnie przełożyć na wrzątek, gotować 3 min., wyjąć łyżka cedzakowa i przełożyć do naczynia ze szpinakiem.
-
Jajka przykryć paskami sera i wstawić do nagrzanego do 200 ?C piekarnika. Zapiekać 5 min.
Komentarze do przepisu (0)